Nederland

Via Stichting Clownszaken verzorgt Pluk verschillende voorstellingen en workshops. Een ieder die een lach, wat afleiding en wat magie kan gebruiken, behoord tot de doelgroep.  We treden op voor ouderen met dementie, mensen met een beperking, kinderen die wonen in AZC’s, mensen die gebruiken van de voedselbank.

Nu er veel mensen gevlucht zijn, verzorgt Pluk in Nederland workshops en voorstellingen voor vluchtelingen. Kinderen kunnen even genieten van een show en ouders kunnen even ontspannen.

Voor mensen met dementie mag de clown helemaal mee in hun belevingswereld. Tijd, muziek en aandacht zijn heel belangrijk. De begeleider vertelde dat mensen de rest van de dag vrolijker zijn en nog na praten over het bezoek. “we zien een openheid die we zonder de clowns nooit zien.”

Er zijn niet veel activiteiten voor mensen met een ernstige, meervoudige beperking. De zorgvraag is complex, maar door de jaren ervaring in de zorg kan de clown het spel aanpassen op de vraag van de cliënten.
“het gebeurt niet vaak dat F. Zo lacht, heel bijzonder om te zien.”

Kinderen die gebruik maken van de voedselbank, hebben vaak zorgen. Is er genoeg geld? Welke dingen kunnen wel en welke niet? Wanneer hun vriendjes na de vakantie verhalen delen, kunnen zij na een voorstelling ook vertellen dat ze gejongleerd hebben of in de show mochten helpen met een goocheltruc. Magische momenten van plezier die ze niet snel vergeten.

Optredens vinden plaats binnen AZC’s op verschillende plekken in Nederland. Kinderen die veel hebben meegemaakt, mogen op deze manier even hun zorgen vergeten.

Een reactie vanuit een AZC.
“Deze moeder wacht al een aantal maanden op uitzetting. We hebben haar nog nooit zien lachen. Tot jullie bezoek.”

Deze voorstellingen en workshops worden mogelijk gemaakt door donaties aan stichting Clownszaken. Wilt u ook doneren? U kunt uw gift overmaken op IBAN: NL44RABO0119849747 t.n.v. Stichting Clownszaken