Frankrijk

Bij Calais en Duinkerk zijn nog steeds veel vluchtelingen die wachten op de oversteek naar de het Verenigd Koningrijk. Ze zetten hun tenten op en worden gedoogd. De Franse overheid weet ook niet waar ze anders naartoe moeten. Soms komt de politie en vernietigd het kamp en alle spullen die mensen hebben verzameld. Later ontstaat er ergens anders dan weer een nieuw kamp.
Water, voeding en medische zorg zijn schaars op deze plekken. Aan de kinderen kun je merken dat ze veel hebben meegemaakt. De spanning is voelbaar. Op dit moment zitten er ruim 800 mensen op een plek waar er ruimte is voor 200. Gezinnen met kleine kinderen, ze voelen zich niet veilig.

In samenwerking met The Flying Seagull project verzorgen we activiteiten en een show. Spelen; iets wat voor ieder kind zo vanzelfsprekend is, is voor voor deze kinderen moeilijk. Niet aan de beurt komen of verliezen kan rampzalig zijn voor een vluchteling. Ben je de laatste in de rij, dan is het eten misschien wel op. Een gat in je kleding, of het kwijtraken betekend dat je het de komende tijd koud zult hebben.

Tijdens een van onze activiteiten doet er een jongetje mee. Aanvankelijk is hij heel enthousiast en weet hij niet hoe hij het heeft. Al snel wordt me duidelijk dat er met zijn gedrag meer aan de hand is. Weinig concentratie, vind het moeilijk om op zijn beurt te wachten, hyperactief en wijst contact af om je vervolgens weer op te zoeken. Het is te moeilijk, te spannend, te leuk. Na een tijdje wordt het boze gedrag verdriet en begint hij te snikken. Samen zit hij zo met een van de Seagulls. Als we van andere vrijwilligers zijn verhaal horen, blijkt dit kereltje meer meegemaakt te hebben in zijn jongen leven dan menig ander in een heel mensenleven.
Nog mooier is het om te zien dat de het volgende bezoek hij heel goed mee kan doen. We hebben een springkussen meegebracht en hoewel wachten nog steeds moeilijk is, lukt hem dit. Zonder grote uitbarstingen is hij 2 uur in touw met de groep. Deze ervaring gaf voor mij een gouden randje aan de middag.

Ook in samenwerking met andere clowns heb ik een aantal bezoeken aan deze plek mogen brengen. Dagen vol mooie momenten en veel gelach.

Wat ik heb geleerd tijdens deze bezoeken, is dat de vluchtelingenstroom een ingewikkeld vraagstuk en er geen simpele oplossing voor is. Maar deze kinderen laten lijden is nooit het antwoord.