Italië

Oktober 2022

Samen met Red, een Italiaanse clown besloten we dit jaar terug te keren naar Sicilië. We bezochten kinderen met een afstand tot onderwijs, leven in armoede, moeten werken of met een achtergrond in mensensmokkel en de maffia. Dat dit nog steeds een groot probleem is, zal sommigen wellicht verbazen. 

Maar er zijn nog steeds veel kinderen die niet door hun ouders verzorgt worden omdat deze in de gevangenis zitten of zijn vermoord. Het is enorm lastig om een gezondere situatie te creëren voor deze kinderen, omdat het probleem diep geworteld zit. 

Maar er zijn een aantal initiatieven die proberen te helpen doormiddel van educatie, sport en nu ook een clown voorstelling. Tijdens eerdere reizen heb ik al gemerkt dat het kinderen de mogelijkheid biedt om te ontspannen, hun energie kwijt te kunnen, even weg te zijn van hun problemen, maar ook goed is voor hun zelfvertrouwen. Zeker tijdens de jongleer workshops na de show zie je kinderen, jong en oud groeien wanneer het ze lukt om een bordje te draaien of een bal te gooien en te vangen.   

Tijdens een kleine week, waar we verschillende plekken in het zuiden bezochten, hebben we 650 kinderen kunnen laten lachen. We bezochten scholen, andere plekken die onderwijs aanbieden en zelfs een gevangenis. We wilden hoop en wat vrolijkheid bieden en naar mijn idee is dat gelukt. Regelmatig kregen we de vraag wanneer we weer terug kwamen. Een begeleidster deelde dat een jongen erg worstelde met zijn thuis situatie en dat het maar zelden gebeurd dat hij positief mee kan doen. En toch gebeurde dat, na enige aarzeling wel bij onze show. En hij blijf extra lang om om nog even te kunnen jongleren. 


Een filmpje met impressies.

Oktober 2021
Samen met verschillende organisatie uit heel Italië ben ik in oktober 2021 afgereisd naar Sicilië.
Voor veel van de Italiaanse clowns was het de eerste keer dat ze sinds de COVID pandemie weer aan de slag mochten.
De samenwerking was ook heel belangrijk, want in Italië zijn er veel kleine organisaties. En met een lokale organisatie die zich specialiseert in hulp aan mensen die de kassen werken en wonen, hadden we een sterk team.
Deze families werken en leven in deze kassen, ook kinderen moeten werken. En hoewel gestimuleerd wordt dat ze naar school gaan, is dit vaak niet het geval. Illegale organisaties runnen deze en blijkt moeilijk om dit tegen te gaan.

We verzorgden dagelijks soms wel 5 optreden voor hele jonge kinderen tot wat oudere kinderen. Op school, maar tussen de kassen. Door shows te spelen, konden we de Corona maatregelen respecteren.
Een van de clowns is ook tandarts en verzorgde na de shows mondzorg, waar nodig. En helaas was dit vaak nodig.

Voor veel kinderen was het de eerste keer dat ze zo’n spektakel zagen en het was mooi om te horen, da sommige kinderen voor het eerst sinds lange tijd weer een lag op hun gezicht hadden.

Steun aan vrouwen en kinderen.

Dit maal heb ik op persoonlijke grond een extra donatie gedaan. En kon ik dankzij wat hulp een enorme hoeveelheid babyvoeding en maandverband kopen en uitdelen.

Een filmpje over het Clown&Clown festival waar Lucrezia en ik in 2022 een lezing mochten verzorgen.