Beslan

Beslan ligt in het zuiden van Rusland. Op 1 september 2004 gingen de kinderen weer naar school. Traditie schrijft voor dat dit een feestelijke gebeurtenis is, maar deze dag werden de kinderen en docenten 3 dagen gegijzeld in de gymzaal. 334 mensen kwamen om, waaronder vele kinderen.
Het dorp bleef getraumatiseerd achter, dus besloot Maria’s children een organisatie hulp te bieden, door middel van jaarlijkse kunst, muziek en theaterlessen. In 2013 heb ik een week les mogen geven aan de jonge kinderen op deze school en werd geholpen door de inmiddels grote kinderen die dit drama overleefd hebben.

De clown accepteert zijn emoties en speelt hiermee. Door middel van fysieke oefeningen kwamen kinderen meer in contact met hun lijf en emoties en leerden ze op een speelse manier hiermee om te gaan.  Spelplezier was erg belangrijk en de week werd feestelijk afgesloten met een presentatie aan de rest van de school.

In 2019 ging ik voor het eerst terug. Inmiddels hebben de kinderen die het drama hebben meegemaakt hun diploma gehaald. Zij helpen nu met het organiseren van verschillende activiteiten. Ook zijn de clownsbezoeken uitgebreid naar weeshuizen en ziekenhuizen in de omgeving.

Het bezoek van de clowns is een fenomeen geworden in de stad. Overal waar we komen, wordt er gezwaaid en worden we hartelijk ontvangen. Mensen delen hun vreugde en verdriet met ons, want na 15 jaar is dat er nog steeds.