Armenie

In 2015 maakte Pluk een rondreis door Armenië. Samen  met  een groep clowns bezochten we weeshuizen, instellingen voor kinderen met een beperking en ziekenhuizen. Overal werden we met groot enthousiasme ontvangen, want het was voor velen de eerste keer dat er een clown op bezoek kwam.

In de weeshuizen heerst vaak grote armoede en is weinig te doen voor kinderen. Het zijn grote groepen en een beetje aandacht is daarom heel erg waardevol. Je zag kinderen groeien wanneer een clown contact maakte of wanneer ze leerden jongleren.

Doordat er niet altijd aangepaste voeding is voor kinderen met een beperking, blijven veel kinderen in de groei achter. Hierdoor zien ze er soms wel 10 jaar jonger uit als dat ze zijn. Ook is het door de grote hoeveelheid kinderen voor 1 verzorgster niet mogelijk om kinderen met een beperking te leren lopen. Dat betekend in de praktijk voor hen dat ze de hele dag in een stoel zitten of in een box met 5 anderen liggen. Een uitzichtloos bestaan.

En toch denk ik met warme gevoelens terug aan deze reis. De mooie contacten die we hebben kunnen leggen met de kinderen, het hartelijke ontvangst door alle Armeniërs die we tegen kwamen en de informatie die we achter hebben kunnen laten in de plekken die we hebben bezocht. Hierdoor is de toekomst voor sommige van deze kinderen toch iets mooier.

In 2024 startte ik een nieuw project om naar dit prachtige land terug te keren. Dit keer bezochten we ook mensen op de vlucht. Met een kleine groep clowns konden we heel veel mensen blij maken.

Een compilatie van deze reis:

De Moscow Times schreef een mooi verslag over deze reis. https://themoscowtimes.com/articles/patch-adams-and-his-clowns-bring-health-and-humor-to-armenia-46938